Herman van Boeyen

Leuke Tips

Wat is een koek en zopie kraam?

1 min gelezen
Koek en Zopie kraam

Een koek en zopie kraam is een benaming die voornamelijk vroeger werd gebruikt. Dit is een kraam waar ze eten en drinken verkopen, voornamelijk in de winterperiode, bij bijvoorbeeld een schaatsbaan of kerstmarkt. Deze schattige kraampjes zijn precies groot genoeg om een klein assortiment aan lekkernijen te kunnen stallen. 

Omdat het voornamelijk vroeger in de winter werd gebruikt, waren glühwein, warme chocomelk, appeltaart en natuurlijk koeken een van de belangrijkste dingen om te hebben. Hiermee kon je makkelijk mensen mee aan trekken en het was precies wat ze op dat moment nodig hadden. 

Koek en Zopie kraam

Hoe wordt de koek en zopie kraam tegenwoordig gebruikt?

Tegenwoordig zien we de koek en zopie kraam nog regelmatig voorbij komen maar wel in een ander jasje. Zo worden deze kraampjes niet alleen meer gebruikt voor zoetigheid en drank. Wanneer je op een kerstmarkt loopt zal je zien dat ze ook gebruikt worden voor hele maaltijden, zelf gemaakte spullen en leuke kerstaccessoires. 

Hoewel je natuurlijk zelf kan kiezen wat je gaat verkopen in de koek en zopie kraam, is het toch wel het leukst als je het bij de oude tradities houdt. Hieraan herkennen mensen het namelijk en hierdoor zullen ze dus graag de koek en zopie willen.