Je dak bedekken met bituum
2 min gelezenIedereen heeft het nodig een bedekking voor je dak. Maar er zijn natuurlijk veel soorten materialen waarmee je dit kan doen. Waarschijnlijk het meest gebruikte materiaal is bituum, ook wel dakleer of roofing genoemd. Bitumen dakleer is een substantie geproduceerd uit aardolie, waarbij het materiaal vroeger niet van de beste kwaliteit is, maar tegenwoordig door nieuwe technieken, is bitumen dakbedekking één van de beste dakbedekkingen op de huidige markt. Deze dakbedekking beschikt over uitstekende fysische eigenschappen en het maken van de dakbedekking is duurzaam en goed bestand tegen temperatuurverschillen. Dit is de grijze substantie die op veel daken gezien wordt en misschien wel jouw nieuwe dakbedekking, maar waarom moet je perse een bitumen dakbedekking aanbrengen.
Soorten van bitumineuze van dakbedekking
Er zijn verschillende voordelen aan een bitumineuze dakbedekking, ten eerste bestaan er veel verschillende soorten in bitumen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen de samenstelling en de kleur van de substantie. Als waterdichte toplaag voor daken kan je alleen maar polymeerbitumen gebruiken. De beste twee polymeerbitumen zijn, plastomeer mengels (APP). Deze polymeren zijn UV-bestendig en hebben geen extra ballastlaag nodig voor bescherming. Verder bestaan er elastomeer engels (SBS), deze zijn soepeler en kleven beter aan het dak dan de APP. Deze soort is dan weer niet beschermd tegen UV-straling en moet daarom een extra toplaag hebben. Ten slotte zijn er door de betere elastische eigenschappen van SBS bij grote temperatuurverschillen beter bestand tegen uitrekking en inkrimping van de ondergrond.
Ten tweede wordt er tussen de bitumineuze dakbedekkingen onderscheid gemaakt tussen kleur. Er bestaan meerdere soorten kleuren dakbedekkingen van zwart naar, rood, grijs, blauw, bruin en wit. De witte variant is tegenwoordig erg populair, niet alleen door de luxe uitstraling maar ook door de reflecterende eigenschap van de witte kleur, waardoor het dak koeler blijft op hetere dagen. Hierdoor krijgt het dak ook een langere levensduur wat de kwaliteit van de dakbedekking bevordert.