Herman van Boeyen

Leuke Tips

Vochtspecialist inhuren: De voordelen 

2 min gelezen
Bkbouw

Vocht in huis kan veel vervelende gevolgen hebben. Schimmelvorming, of condensatie op de ramen… In sommige gevallen kan het zelfs je gezondheid aantasten. Lees hier waarom een vochtspecialist voor jouw de oplossing kan zijn. 

Wat doet een vochtspecialist? 

Vocht in huis kun je op verschillende manieren aantonen. Schimmel op de muren of vochtplekken zijn natuurlijk twee duidelijke indicaties, maar ook subtielere dingen zoals condens op de ramen of een muffe lucht in huis kunnen gevolgen zijn van vocht. Heb je inderdaad last van vocht? Dan kun je er voor kiezen een vochtspecialist in te schakelen. Meer informatie over hoe je dat kunt doen lees je op Bkbouw. Een vochtspecialist heeft dan de keuze uit verschillende methodes van vochtbestrijding. Welke hij of zij ook daadwerkelijk toe kan passen hangt volledig af van de oorzaak van jouw vochtprobleem. 

Doorslaand vocht   → Impregneren 

Doorslaand vocht is een vochtprobleem wat ontstaat doordat harde neerslag, zoals regen of sneeuw, tegen de muur aankomt. In het geval van doorslaand vocht kan de muur dit niet aan en laat het de neerslag door. Zo ontstaan er vochtplekken en kan er uiteindelijk ook schimmel ontstaan. Je kunt dit tegengaan door de muren te laten impregneren met een waterdichte vloeistof. 

Bkbouw

Optrekkend vocht  → Injecteren, carebrick of ventilatie 

Optrekkend vocht doelt op het fenomeen waar water wat in de grond zit in de muren van de woning trekt. Je hebt dan vaak te maken met vochtige plekken aan de onderkant van de muren. Je kunt dit op verschillende manieren oplossen. 

  • Injecteren: Bij injecteren worden er gaten in de muur geboord waar vervolgens een waterdichte gel ingespoten wordt. 
  • Carebrick: Dit is een natuurlijk verdampingsproces door middel van keramische kokers. 
  • Ventilatie: Ventilatie is eigenlijk altijd belangrijk op het gebied van vochtbestrijding omdat het frisse lucht in huis haalt en de vochtige lucht weg laat trekken. Dit kan zowel op een natuurlijke manier als met een mechanisch ventilatiesysteem. 

Hiernaast zijn er ook nog bestrijdingsmethodes speciaal voor vochtproblemen in de kelder of kruipruimte. Denk hierbij aan kelderafdichting, of kelder drainage waarbij het water weg wordt gepompt. Maar wat er ook moet gebeuren, een vochtspecialist weet er eigenlijk altijd raad mee.