Herman van Boeyen

Leuke Tips

Wat is sublimeren?

1 min gelezen
sublimeren

Sublimeren is een chemisch proces waarbij een stof in de vaste fase direct overgaat naar een gas. Hierbij wordt de vloeibare fase overgeslagen. Voor het bedrukken van producten of materialen wordt sublimeren ook gebruikt. Hierbij wordt als het ware de print “ingebakken” in het oppervlak van het materiaal. Om dit te voltooien wordt een hittegevoelige inkt gebruikt die zich vermengd met de coating op het oppervlak. Een andere manier is door het materiaal te persen onder hoge druk. Dit is een hele duurzame manier om materiaal om te vormen en bedrukken. 

Metaal sublimeren met hoge kwaliteit

Er bestaan verschillende manieren om een afbeelding, pictogram of tekst te bedrukken op metaal. Een duurzame manier om dit te bereiken kan via sublimeren. Dit zorgt ook voor een hoogwaardige kwaliteit. De kleuren komen namelijk diep in de coating waar het er voller en levendiger uit ziet. Daarnaast zijn alle lijnen en pictogrammen haarscherp. Ook is het vrij lastig om bij sublimeren de afbeelding of tekst te laten vervagen, zelfs met krassen blijft de opdruk helder. 

Met sublimeren op metaal of aluminium is elk denkbaar opdruk mogelijk. Van verkeers verduidelijkingen tot creatieve tekeningen en geschriften alles is te drukken via sublimeren. t