Herman van Boeyen

Leuke Tips

Rode wijnen bewaren: hoe doe je dat?

2 min gelezen
rode wijnen

 

Stel je hebt een aantal rode wijnen besteld of gekocht en die wil je natuurlijk niet allemaal meteen op drinken, maar het liefst nog even laten rijpen. Of je hebt een etentje gegeven en je hebt nog wat geopende rode wijnen over. Wat doe je er dan mee? Veel mensen hebben geen idee, dus geef ik je vandaag graag wat tips over hoe je je wijn het best kunt laten rijpen en over hoe je goed een geopende fles wijn bewaren kan.

Laten rijpen

Als je je wijn langer dan een maand wilt bewaren, kun je de wijn het best op een iets koelere plek laten rusten. Een plekje met een temperatuur tussen de 10 en 15 graden volstaat prima, waarbij de temperatuur het liefst weinig tot niet schommelt. Je kunt hiervoor het best een donkere plek gebruiken, omdat door te veel licht (en daardoor warmte!) de wijn een beetje muf wordt. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de kurk niet uitdroogt. Als de kurk uitdroogt, kan hij namelijk lucht door laten en dan gaat de wijn oxideren. Een enigszins vochtige ruimte is dus aan te raden. Belangrijk is ook dat je de fles liggend laat rusten, zodat de kurk zeker niet uit kan drogen!

wijn bestellen

Hoelang kun je een open fles bewaren?

Er zijn veel verschillende termijnen op het internet te vinden, uiteenlopend van een dag tot een week. Zelf houd ik altijd maximaal twee dagen aan, zodat ik zeker weet dat ik nog een lekkere wijn heb en dat de smaak niet is aangetast. Als je de wijn in de koelkast bewaart, zou je hem nog een dag langer kunnen bewaren. Vergeet dan echter niet om de wijn opnieuw op temperatuur te laten komen!