Herman van Boeyen

Leuke Tips

Goede methode bij behandeling

2 min gelezen
cognitieve gedragstherapie

Bij Psychische stoornissen is de communicatie vaak een groot probleem, om nog maar niet te spreken over een behandeling die aanslaat bij zowel volwassen als kinderen. Met cognitieve gedragstherapie heb je als behandelaar in de meeste gevallen wel resultaat, bij veel psychische klachten heeft deze behandeling een goed resultaat. Vaak wordt er nu medicatie gebruikt, wat ook nadelen met zich meebrengt door de bijwerkingen die worden ervaren. De therapie verkleint de kans op een terugval, ook van lichamelijke klachten.

cognitieve gedragstherapie

Hoe werkt de therapie?

Bij cognitieve gedragstherapie wordt de aandacht gericht op gedachten en gevoelens die de ander kunnen beïnvloeden, dit kan zowel in groepsverband of individueel. Je kunt de therapie zien als een samenspel tussen de cliënt en de therapeut, naar de wensen van de cliënt wordt de behandeling samengesteld. Er wordt uitgegaan van de kracht van de cliënt om de problemen aan te kunnen pakken, hierbij worden het gedrag en de gedachten aangepast. De behandeling is doelgericht zodat er snel al resultaat wordt geboekt.

Nieuwe manieren vinden

Er moeten veranderingen plaatsvinden om de psychische problemen te verhelpen, met cognitieve gedragstherapie worden nieuwe gedrags manieren gevonden en wordt er anders gedacht. Door deze veranderingen, is de kans aanwezig dat klachten verminderen. Ook problemen die zich in de toekomst voordoen, kunnen op deze manier beter worden behandeld. Het belangrijkste bij de problemen is de vraag, hoe komt het dat iemand dat de problemen aanwezig blijven bij een persoon? Hier wordt op ingegaan bij een traject, en natuurlijk wordt er voor gegaan dit te verhelpen.