Herman van Boeyen

Leuke Tips

Tips voor het aanschaffen van een haard

2 min gelezen

Het aanschaffen van een haard heeft meerdere voordelen. Zo kun je er zowel binnenshuis als buiten in de tuin heerlijk warmpjes bijzitten. Naast dat een haard lekkere warmte afgeeft, staat het ook nog eens onwijs gezellig in huis en in de tuin. Een haard is dan ook een waardevolle toevoeging aan het interieur, waarmee je een knusse en sfeervolle ambiance creëert. Natuurlijk zijn er bij de aanschaf van een haard wel een aantal dingen waar je op moet letten. Welke dit zijn, lees je hier!

Binnenshuis

Als je op zoek bent naar een houtkachel voor binnen is het goed om eerst na te kijken of je huis hier wel geschikt voor is. Niet in elk huis kun je een kachel kwijt en het zou zonde zijn als je er eenmaal een hebt gekocht en je komt erachter dat het voor niks geweest. Om een kachel te kunnen plaatsen moet je beschikken over een schoorsteen of een pijp die je door de verdiepingen naar boven gaat. Zo kan de lucht uit de kachel of haard via het dak geloosd worden. Sommige huizen, zoals een appartement in een flat, hebben deze voorzieningen niet. Uiteraard kun je er dan wel voor kiezen om een elektrische haard aan te schaffen. Deze werkt op stroom en hiervoor heb je geen afvoer nodig.

Tuinhaard

Bij het aanschaffen van een tuinhaard zijn er een aantal zaken waar je over na moet denken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar open of gesloten tuinhaarden? Of kies je liever voor een vuurkorf of terras heater? Allemaal geven ze voldoende warmte voor het hele terras. De vraag is of je échte vlammen wilt, een haard waar de vlammen achter glas zitten of een heater waar helemaal geen zichtbare vlammen aan te pas komen en de warmtebron hoger zit. We kunnen ons voorstellen dat je met kleine kinderen of loslopende dieren liever gaat voor een gesloten haard of een hoge heater. Zo is het risico op verbranding het kleinst. Heb je liever de sfeer van échte vlammen? Dan kun je beter gaan voor een vuurkorf of open haard.

Veiligheid

Een haard of kachel kies je meestal uit op het design. Maar wat ook een erg belangrijk onderdeel is, is de veiligheid. De meeste haarden en pelletkachels zijn er zo op ontworpen dat ze ook veilig zijn, maar het kan geen kwaad om hier bij het aanschaffen extra rekening mee te houden. Laat een haard ook altijd installeren door een professional. Zij weten precies hoe alle aansluitingen werken en zo voorkom je het risico op brand of koolmonoxidevergiftiging.