Herman van Boeyen

Leuke Tips

Samen scheiden in 6 stappen

2 min gelezen

Een scheiding is een emotioneel proces. Er komt veel op je af. Er komen veel emoties bij kijken. Je bent aan het verwerken maar het is tevens belangrijk om goede afspraken te maken. Er moeten dan ook veel belangrijke beslissingen genomen worden. En een beetje hulp van bijvoorbeeld een Mediator in Doetinchem hierbij kan erg fijn zijn. 

Stappenplan

Speciaal hiervoor zijn er stappenplannen ontwikkeld. Hierdoor heb je een houvast en weet je wat er allemaal van je verwacht wordt. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om je partner te vertellen dat je überhaupt wilt scheiden. Wanneer het hoge woord eruit is, is het belangrijk om hulp in te schakelen. Want de scheiding moet aangevraagd worden en dit kan niet zonder advocaat of mediator. Überhaupt wordt hulp aangeraden aangezien het enorm lastig is om in een emotioneel proces alles overzichtelijk te houden. Tevens moeten er goede afspraken gemaakt worden. Denk hierbij een zorgplannen en alimentaties. Wanneer je de juiste hulp gevonden hebt is het belangrijk om de scheiding aan te vragen. Vervolgens komt hier ook een financieel plan bij kijken. Dit is enorm belangrijk, ook vanwege eventuele kinderen. Over de kinderen moeten afspraken gemaakt worden. Hoe gaan jullie er samen voor zorgen dat jullie kinderen hier zo min mogelijk onder lijden? 

Naar de rechter

Wanneer alles besproken is, is het een logische stap om vervolgens naar de rechter te stappen. Indien jullie kiezen door mediation kan dit (gelukkig) voorkomen worden. Middels mediation kunnen jullie samen, gemoedelijk, alle afspraken concreet maken. Hierbij is er geen sprake van winnaars of verliezers. Belangrijk is dat voor beide partijen een leefbare situatie gecreëerd wordt. Het is in ieder geval belangrijk dat de scheiding definitief gemaakt wordt. Dit kan een mediator doen maar ook een rechter. Bij een rechter is er vaker sprake van een winnaar of verliezer. Zij doen de uitspraak op basis van jullie advocaten