Herman van Boeyen

Leuke Tips

De beste tips om jouw dak te onderhouden

2 min gelezen

Het moet er eens van komen: dakonderhoud! Net als het regelmatig maaien van het gras of het verven van de schuur, is dakonderhoud een onmisbaar onderdeel van het bezitten van een huis. Wanneer een goede dakonderhoud ontbreekt, dan kan schade zich gemakkelijk opstapelen en en hoge kosten met zich meebrengen. Om de levensduur van het dak te verlengen, kan je aan de slag gaan met de volgende doe-het-zelf tips. Lees dus snel verder!

Verwijder vuil regelmatig

Een van de belangrijkste tips voor het uitvoeren van onderhoud, is door met enige regelmaat het dak schoon te maken. Denk hierbij aan het verwijderen van bladeren, twijgen en ander vuil dat zich gemakkelijk op het dak verzamelt. Het regelmatig verwijderen van vuil voorkomt dat vuil zich ophoopt en het dak aantast. Door middel van een bladblazer of een huishoudbezem kan je gemakkelijk het meeste vuil verwijderen.

Maak de dakgoten schoon

Om dak renovatie zoveel mogelijk te kunnen voorkomen en het dak van een lange levensduur te voorzien, is het schoonmaken van de dakgoten een essentieel onderdeel van het dakonderhoud. Dakgoten kunnen namelijk gemakkelijk verstopt raken, waardoor een flinke regenbui al snel kan leiden tot waterschade aan het plafond, het dak en de fundering van het huis. Zorg er dus voor dat je de dakgoten met goede regelmaat worden gecontroleerd, zodat het water zonder problemen door het systeem kan stromen.

Houd rekening met dakramen, ventilatieopeningen en schoorstenen

Bij het uitvoeren van het dakonderhoud is het belangrijk dat je extra aandacht besteed aan de gebieden rond de dakramen, ventilatieopeningen en schoorstenen. Hoewel deze tijdens het installatieproces hermetisch worden afgedicht, kunnen ze na verloop van tijd gaan lekken. Houd er dus rekening mee dat deze gebieden goed worden geïnspecteerd, om tekenen van schade of lekkage vroeg op te merken.