Herman van Boeyen

Leuke Tips

Het belang van een goede matras voor je thuiszorgbed: comfort en preventie van doorligwonden

5 min gelezen

Een goede matras is een cruciaal onderdeel van elk thuiszorgbed, vooral voor patiënten die langdurig bedlegerig zijn. Het juiste matras kan niet alleen het slaapcomfort aanzienlijk verbeteren, maar speelt ook een essentiële rol in de preventie van doorligwonden (decubitus). Doorligwonden zijn pijnlijke en vaak ernstige complicaties die ontstaan door langdurige druk op de huid en het onderliggende weefsel, en ze komen veel voor bij mensen die lange tijd in bed liggen. In deze blog bespreken we het belang van een goede matras voor thuiszorgbedden, de verschillende soorten matrassen die beschikbaar zijn, en hoe ze kunnen helpen bij het voorkomen van doorligwonden en het verbeteren van het comfort.

Als je meer te weten wil komen over dit onderwerp, dan kun je de onderstaande links bekijken:

Het belang van een goede matras voor langdurig bedlegerige patiënten

Voor mensen die langdurig in bed moeten blijven, zoals ouderen, patiënten na een operatie, of mensen met chronische aandoeningen, is een goed ondersteunende matras essentieel. Het juiste matras biedt niet alleen comfort, maar helpt ook de druk te verdelen, waardoor de kans op doorligwonden wordt verminderd. Doorligwonden ontstaan door een combinatie van druk, schuifkrachten en wrijving, die de bloedcirculatie naar de huid en het onderliggende weefsel verminderen, wat kan leiden tot schade en zelfs weefselafsterving.

Een goede matras ondersteunt het lichaam op een manier die drukpunten minimaliseert en de bloedcirculatie bevordert. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van doorligwonden, maar zorgt ook voor een betere algehele slaapkwaliteit, wat belangrijk is voor herstel en welzijn. Daarnaast kan een goed matras helpen bij het verminderen van pijn en ongemak, wat cruciaal is voor patiënten die langere tijd in dezelfde positie moeten blijven liggen.

Soorten matrassen voor thuiszorgbedden

Er zijn verschillende soorten matrassen beschikbaar voor thuiszorgbedden, elk met hun eigen specifieke voordelen en toepassingen. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende matrastypes die kunnen helpen bij het voorkomen van doorligwonden en het verbeteren van het comfort van de gebruiker.

1. Anti-decubitus matrassen

Anti-decubitus matrassen zijn speciaal ontworpen om het risico op doorligwonden te verminderen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder dynamische luchtmatrassen, traagschuimmatrassen en hybride matrassen. Deze matrassen zijn meestal geavanceerder en bieden specifieke ondersteuning voor mensen die een verhoogd risico op doorligwonden hebben.

  • Dynamische luchtmatrassen: Deze matrassen zijn uitgerust met een pomp die luchtkamers opblaast en leegloopt om continu de drukpunten te verplaatsen. Dit helpt om drukpunten af te wisselen en de bloedcirculatie te bevorderen. Ze zijn ideaal voor patiënten die volledig immobiel zijn of die al doorligwonden hebben ontwikkeld.
  • Traagschuimmatrassen: Traagschuim past zich aan de vorm van het lichaam aan, verdeelt de druk gelijkmatig en biedt goede ondersteuning. Het is een goede keuze voor mensen met een laag tot matig risico op doorligwonden. Traagschuimmatrassen bieden ook thermische isolatie en kunnen helpen bij het verminderen van pijn.
  • Hybride matrassen: Hybride matrassen combineren verschillende technologieën, zoals traagschuim en luchtkamers, om zowel comfort als drukverlichting te bieden. Deze matrassen kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de gebruiker en bieden veelzijdigheid en comfort.

2. Schuimmatrassen

Schuimmatrassen zijn een populaire keuze voor thuiszorgbedden vanwege hun comfort en ondersteuning. Ze zijn vaak gemaakt van meerdere lagen schuim die zijn ontworpen om het lichaam goed te ondersteunen en drukpunten te verminderen.

  • Koudschuimmatrassen: Deze matrassen zijn ademend, comfortabel en bieden goede ondersteuning door zich aan de lichaamsvorm aan te passen. Ze zijn geschikt voor mensen met een matig risico op doorligwonden en zijn vaak een kosteneffectieve keuze.
  • High resilience (HR) schuimmatrassen: Deze matrassen zijn gemaakt van hoogwaardig schuim dat meer ondersteuning biedt en beter bestand is tegen slijtage dan standaard schuimmatrassen. Ze bieden een goede balans tussen comfort en drukverlichting.

3. Gelmatrassen

Gelmatrassen combineren gel en schuim om een koel en comfortabel slaapoppervlak te bieden. De gel helpt om warmte af te voeren en kan helpen bij het verminderen van het gevoel van warmte dat soms optreedt bij traagschuimmatrassen. Deze matrassen bieden goede drukverlichting en zijn een goede keuze voor mensen die gevoelig zijn voor temperatuurwisselingen.

Waar je op moet letten bij het kiezen van een matras voor een thuiszorgbed

Bij het kiezen van een matras voor een thuiszorgbed zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt voor de specifieke behoeften van de gebruiker.

1. Beoordeel het risico op doorligwonden

De keuze van het matras moet worden afgestemd op het risico op doorligwonden. Overweeg een dynamisch luchtmatras of een geavanceerde anti-decubitus matras als de gebruiker een hoog risico heeft, bijvoorbeeld bij volledige immobiliteit of bestaande wonden. Voor een lager risico kan een traagschuim- of koudschuimmatras voldoende zijn.

2. Comfort en ondersteuning

Zorg ervoor dat het matras voldoende ondersteuning biedt voor de lichaamsbouw van de gebruiker. Het matras moet de natuurlijke lijnen van het lichaam volgen en de druk gelijkmatig verdelen. Comfort is ook belangrijk; een te hard of te zacht matras kan leiden tot ongemak en slaapproblemen, wat het herstel kan belemmeren.

3. Onderhoud en hygiëne

Matrassen voor thuiszorgbedden moeten gemakkelijk schoon te maken zijn, vooral als de gebruiker incontinentieproblemen heeft of veel tijd in bed doorbrengt. Kies voor matrassen met waterdichte, afneembare hoezen die kunnen worden gewassen om een goede hygiëne te waarborgen en het risico op infecties te verminderen.

4. Pasvorm bij het bed

Controleer of het matras goed past bij het type thuiszorgbed dat wordt gebruikt. Het moet compatibel zijn met de verstelbare functies van het bed en veilig op zijn plaats blijven zonder te verschuiven tijdens het gebruik van de verstelbare secties van het bed.

Conclusie

Een goede matras is van cruciaal belang voor mensen die langdurig bedlegerig zijn, omdat het zowel het comfort als de gezondheid van de gebruiker ondersteunt. Door te kiezen voor een matras die specifiek is ontworpen om drukpunten te verlichten en doorligwonden te voorkomen, kun je de kwaliteit van leven en het herstel van de gebruiker aanzienlijk verbeteren. Of je nu kiest voor een anti-decubitus matras, een traagschuimmatras of een hybride model, het is belangrijk om een matras te selecteren dat aansluit bij de specifieke behoeften van de gebruiker en hen helpt om comfortabel en veilig te blijven tijdens hun tijd in bed.